Braun Multiquick 4191 staafmixer

Probleem: In het afwasteiltje gevallen.

Tja, dan moet je hem natuurlijk niet te vroeg weer aan zetten. Met een klein plofje stopte hij ermee, dus ... openmaken en doormeten. Ook hier was dat openmaken het moeilijkst. Op internet vond ik veel filmpjes waarop iemand dit apparaat wist open te maken. De meeste waren in het Spaans, Russisch en Arabisch en alle reparateurs staken een mes onder de grijze rand en sneden het apparaat letterlijk open met flinke schade aan het binnenwerk tot gevolg (zie pijltjes). Soms leek het meer op slopen (zie https://www.youtube.com/watch?v=3Wr6GoDNacg) maar goed, hij was open.

Het was duidelijk te zien dat de boel binnenin nog nat was (foto 1) en ook waar het plofje vandaan kwam. Zwartgeblakerde weerstandjes (blauwe pijltjes) zijn altijd foute boel. Na doormeten bleek ook de vermogensweerstand (rode pijltje) kapot.

Gelukkig deed de motor het nog, toen ik hem buiten de elektronica om direkt op 220 volt aansloot. Ik besloot drie weerstandjes en een triac (witte pijltje) te vervangen. Bij Radio Rotor in Amsterdam heeft de verkoper de diodes (groene pijltjes) nog voor me doorgemeten (geweldige een service !), maar die waren in orde. Een beetje solderen en ook via de elektronica draaide de motor, dus kon hij weer inelkaar gezet worden.

Maar helaas ...
Na de montage natuurlijk nog even testen, maar hij gaf weer een klein plofje en dat was het dan. Waarom deed-ie het niet? Waarschijnlijk waren in het anker van de motor toch wat wikkelingen door aan elkaar gesmolten. Een klein vonkje is voldoende. Daardoor draaide de motor weliswaar goed direct op 220 volt, maar gaf bij opstarten een te grote stroompiek op de elektrocica en brandde de vermogensweerstand meteen weer door. Daar was echt niks meer aan te doen.

Teleurgesteld en nieuwsgierig heb ik de motor helemaal gesloopt. De magneten rond het anker lieten duidelijk zien aan de corrosie dat ook in de motor vocht was gekomen. Helaas moest dit apparaat worden afgeschreven. Repareren lukt niet altijd, maar het was wel weer leerzaam en voor €2.- onderdelen was het de gok waard.

Terug naar IQ180

Laatst bijgewerkt op 13-04-2021