CALtronic UM2620 blender

Probleem: Op de grond gevallen.

De reparatie van deze blender was er een met hindernissen. Zoals heel vaak is het openmaken van een apparaat op zichzelf al een uitdaging. Hier ook, want de vier schroefjes zaten zo diep dat ik zelfs met een zaklantaarn niet kon zien welk gereedschap ik nodig had.

Daarom heb ik een lange schroef met een dot vloeibare spuitlijm (hot glue) in het gat gestoken. Let op! Wel eerst even WD40 of andere olie in het gat spuiten, anders lijm je de enige toegang tot je schroefje voor eeuwig dicht. Toen de lijm was afgekoeld en hard geworden had ik een perfecte afdruk van het schroefje. Daarmee kon ik dus naar een elektronicawinkel om het juiste gereedschap te zoeken. Het bleek een Torx T15 (met gat) te zijn, je weet wel, zo'n sterretje. Om de diepte van 8cm te kunnen halen moest ik zelfs 2 centimeter van het handvat afzagen. Eindelijk kreeg ik de blender open.

OK, hij was gevallen op de draaiknop en die was binnenin stuk gegaan. Het onderdeel was niet meer te krijgen. Repareren dus.

Eerst de draaischakelaar eruit gesoldeerd, open gemaakt en inderdaad, de brokken plastic vielen eruit. Daar kwam een nietje uit Het Parool van zaterdag van pas, dat ik dwars door de draaipen heb gesmolten en daarna omgebogen. Zo bleef het koperen lopertje op zijn plaats en kon de draaiknop weer inelkaar gezet worden. Na doormeten, opgelucht ademhalen, een vreugdedansje, de hele boel weer vastsolderen en monteren, bleek alles perfect te werken. De reparatie duurde bijna een hele dag, maar kostte €0.- (nul komma nul euro)! Precies de reden dat het Repair Café is opgericht: "Waardeer het? Repareer het!"

Tip! Overigens doe ik heel veel met nietjes, vooral als ze van RVS zijn. Je kunt ze op allerlei plekken met een soldeerbout in plastic smelten. Zo heb ik al veel gebroken plastic stukjes "aan elkaar geniet". Even extra vastzetten met twee-componentenlijm is meestal wel handig.

Terug naar IQ180

Laatst bijgewerkt op 13-04-2021