Fellowes FS5 papierversnipperaar

Probleem: Waarschijnlijk een te dik pak papier erin gestopt, of vergeten eerst de nietjes te verwijderen.

Natuurlijk kan zo'n klein tafelmodel papierversnipperaar maar een paar velletjes tegelijk aan reepjes snijden. Ook is-ie niet sterk genoeg voor nietjes. Meestal gaat het goed totdat er binnenin iets kapot gaat. Zo ook hier.

Van een nylon tandwiel waren drie tanden afgebroken of weggesleten (blauwe pijltjes foto 2). De motor draaide nog wel, maar er werd niks versnipperd, omdat de snijrollen stil bleven staan. Daarom heb ik uit een stukje aluminium een paar tanden gevijld om dat stukje op het tandrad te schroeven (foto 3). Eerst heb ik het aluminium heet gemaakt en op het nylon tandrad gesmolten. Gelukkig bleek dat het stukje toen al muurvast zat, dus was er geen schroefje nodig. Het resultaat zie je hieronder (foto 4).
Je zou zeggen: reparatie geslaagd, maar...

Helaas ...

Na een tijdje versnipperen hield-ie er opnieuw mee op. De rollen draaiden niet meer, terwijl de motor nog wel liep. Het aluminium plaatje bleek te zacht en de tanden waren weggebogen (foto 5). Dit vroeg om een drastischere oplossing. Het insmelten van een metalen plaatje leek wel een goed idee, alleen het metaal moest sterker zijn.

Voor nog meer stevigheid heb ik ijzeren plaatjes aan weerszijden van het tandrad gesmolten. Het voordeel was dat de ruimte tussen de plaatjes zich vulde met gesmolten nylon (foto's hierboven). Daarna alleen nog tandjes vijlen :-). Let wel op dat je het juiste aantal tanden maakt, dus eerst aftekeken en dan pas vijlen.

Tip! Bij tandwielen komt het erop aan dat alle tanden gelijk zijn en makkelijk in elkaar kunnen grijpen en ook weer loslaten. Dat luistert vrij nauw. De tanden zijn daarom niet driehoekig, maar hebben een vorm die lijkt op een gotische spitsboog (https://nl.wikipedia.org/wiki/Spitsboog).

Na aftekenen heb ik de tanden gevijld met een sleutelvijltje. Gewoon uit de hand, telkens vergelijkend met de tanden eromheen. Tenslotte zag het er regelmatig uit en kon het tandwiel gemonteerd worden (foto's hieronder).

Na de reparatie zijn er tot nu toe kilo's papier mee in reepjes gesneden. Hopelijk blijft-ie het nog lang doen.

Terug naar IQ180

Laatst bijgewerkt op 17-06-2021