Apple MagSafe 1 adapter

(voor MacBook Pro)

Probleem: Kabeltje was gebroken. Meestal is dat makkelijk te repareren, maar de breuk zat wel heel dichtbij het stekkertje (foto 2).

foto_b

Het kabeltje bestond uit een kernsnoer en een mantel van geweven draad. Om te beginnen heb ik de achterkant van het stekkertje deels weggesneden. Al meteen stuitte ik op een klein metalen busje en een plastic plaatje (foto 3). Daardoor kon ik niet genoeg snoer vrijmaken. Na verwijderen van busje en plaatje had ik genoeg blanke draad en mantel vrij. Het snoer moest aan de + en de mantel aan de aarde (-) (foto 4). Op de foto heb ik de draadjes al in elkaar gedraaid en voorzien van een druppel soldeer.

Toen het kabeltje naar de adapter eraan gesoldeerd (foto 5). Natuurlijk eerst testen, want voor je het weet heb je een draadje over het hoofd gezien en maak je kortsluiting. Doormeten is lastig, omdat er in het stekkertje nog wat elektronika zit en ik niet weet wat ik zou moeten meten. Maar gelukkig werkte het (foto 6). De groene gloed komt van de led, die aangeeft of de MacBook helemaal is opgeladen (groen), of nog aan het laden is (oranje). Dit zullen we gebruiken als bonus. Lees verder.

Reparatie geslaagd.

Nu alleen nog afwerken. We gaan een nieuw stekkertje gieten van 2-componentenlijm. Eerst heb ik het grootste deel van het stekkertje afgeschermd met een stukje karton, omdat zo de groen/oranje led vrij bleef (foto 7). Daarna een soort gietvorm gemaakt met wat papieren plakband en die volgegoten met 2-componentenlijm (foto 8). Ik gebruikte expres de doorzichtige variant, omdat die het licht van de led doorlaat.

Tip! Je hebt verschillende varianten 2-componentenlijm: Gewoon, turbo, grijs (metalic extra sterk) enz. Vaak gebruik ik de turbo, die in een minuutje hard is. Maar hier wilde ik juist dat de lijm makkelijk in de gietvorm kon vloeien. Bovendien blijven er in de turbo-variant vaak belletjes achter en dat wilde ik niet.

Na uitharden, afpellen en een beetje ruw bijknippen met een schaar of een fijne kniptang waren de soldeerverbindingen beschermd. Zoals je ziet heb ik ervoor gekozen het kabeltje haaks te monteren (foto 9). Tenslotte bijgeschuurd/-gevijld nadat de lijm goed was uitgehard. Hij laadt op (foto 10) en wordt groen als de MacBook volledig geladen is (foto 11).

Terug naar IQ180

Laatst bijgewerkt op 26-05-2023